Smelttest Fabrieksijs

Gewicht per liter

Deze smelttest toont het verschil aan tussen fabrieksijs en ijs uit onze ijssalon. Wettelijk is vastgelegd dat roomijs minimaal 500 gram per liter moet wegen, anders mag het de naam roomijs niet dragen. Het meeste ijs uit fabrieken zal dan ook precies dat of net iets meer wegen. Het gewicht per liter is te beïnvloeden door meer of minder lucht in het ijs te draaien. Dit wordt de opslag genoemd. Dus hoe hoger de opslag (lees hoe meer lucht er in het ijs zit) hoe lichter deze weegt. Bijkomend voordeel voor de fabrikanten: het product is per liter goedkoper te produceren!
Bij ons in de ijssalon gaat dat anders: Ons ijs weegt gemiddeld 850 gram per liter. Dat is maar liefst 70% meer ijs per liter dan fabrieksijs! Nu begrijp je waarom fabrieksijs zoveel malen goedkoper is en sneller smelt: Je koopt namelijk 50% lucht!

Lucht!

Uit een interview van tv-programma Keuringsdienst van Waarde met Anton Rinsema, IJschef van ijsfabrikant Hertog.

IJschef Hertog : Je moet namelijk wel een goede berekening op het ijs doen wil je zorgen dat je er een bepaald soort lucht erin krijgt.  Dat het een bepaald soort romigheid houdt.
Presentator: Je moet er lucht in krijgen?
IJschef Hertog: Ja
Presentator: Wat voor lucht?
IJschef Hertog: Gewoon lucht. Gewoon zuurstof. Lucht.
Presentator: Als ik zo kijk, ik zie niet meteen hoeveel lucht erin zit. Hoeveel lucht zit hier in?
IJschef Hertog: Ik heb het dubbele aan lucht erin zitten.
Presentator: Zo man!! Dus jullie hebben twee keer zoveel lucht in je ijs zitten in vergelijking met als ik ergens in een ijssalon een ijsje haal?
IJschef Hertog: Ja
Presentator: Zo, dat is wel fors man!
IJschef Hertog: Ja, dat is fors.
(…)
IJschef Hertog: Als ik de helft lucht heb dan zit er uiteraard meer lucht dan melk in.  Daar kan ik niet onderuit. Nee, nee.
Presentator: Maar dat staat niet als eerste op de ingrediëntenlijst.
IJschef Hertog: Nee, dat staat er niet op, nee. Dat hoef je ook niet te vermelden. Als je slagroom verkoopt  zeg je ook niet dat er alleen maar lucht in zit.
Presentator: Dus het is ijssalonijs met extra lucht?
IJschef Hertog: Ja, maar zo zie ik het niet. Ik zie namelijk een ijsje wat op een gegeven moment dezelfde grondstof heeft, wat een smaakbeleving heeft. Dat zie ik. Ik zie niet dat ik hier een ijsje heb waar dubbel zoveel lucht in zit. Dat…
Presentator: Ja…

Bron: Keuringsdienst van Waarde | KRO-NCRV | 8 oktober 2020

Winkelmandje